Jouw aankoop maakt het verschil

Zonder Soloetsj

Mahmud Doulatabadi | Hardcover | 448 pagina's

€ 24,90
  • Moderne sage over de veranderingen in het gezin van een in de steek gelaten moeder op het Iraanse platteland.
  • Iedereen heeft Doulatabadi gelezen in het vaderland (Kader Abdolah)
Meer informatie
  • Binnen 48 uur verstuurd
  • Verzendkosten €3,95
Daarom koop je bij Oxfam Novib
Jouw aankoop maakt het verschil Eerlijke cadeaus Koop eenmalig en zit nergens aan vast

In indrukwekkende beelden wordt het uiteenvallen van een traditionele gemeenschap en de verpaupering van een dorp in de noordoostelijke woestenij van Iran neergezet.

Sinds dagen hebben ze geen woord meer tegen elkaar gesproken, Soloetsj en zijn vrouw Mergan. ’s Avonds heeft hij zich bij de haard te slapen gelegd, ’s morgens is hij geruisloos verdwenen. De plek naast Mergan is leeg: Soloetsj heeft zijn familie verlaten.

Mergan staat er nu alleen voor. Hadjer, de elfjarige dochter, wordt uitgehuwelijkt aan een oude man. Abrou, de jongste zoon, raakt verwikkeld in de intriges van een gehaaide speculante die haar oog heeft laten vallen op de gemeenschappelijke landbouwgrond van de dorpsbewoners. Abass, de oudste zoon van zeventien, maakt een totale gedaanteverandering door als hij op een nacht, achternagezeten door een hitsige kameel, in een waterput vol slangen valt. Hij is voor het leven verminkt. Ook hij zal nu geen woord meer spreken. Hoe lang zal Mergan nog weerstand kunnen bieden tegen haar lot?

Over de auteur
Mahmud Doulatabadi werd in 1940 in het noordoosten van Iran geboren en werkte in zijn jeugdjaren onder andere als landarbeider, schoenmakerhulpje, fietsenmaker en kapper. Later verhuisde hij naar Teheran en slaagde hij voor de toneelacademie. Terwijl hij op het podium stond werd hij gearresteerd en op politieke gronden twee jaar in de gevangenis opgesloten.

In 1969 verscheen zijn eerste verzameling verhalen. Daarna publiceerde hij een serie romans waarvan De verdwijning van Soloetsj in 1979 gelijk viel met de Iraanse revolutie en de vlucht van de Sjah. Door zijn rijke productie aan romans, vertellingen, scenario’s, toneelstukken en essays is Doulatabadi niet meer weg te denken uit de Iraanse culturele kringen en wordt hij beschouwd als de belangwekkendste vertegenwoordiger van hedendaagse Perzische proza. Van zijn magnus opus Kelidar, een drieduizend bladzijden tellende roman, werd in Iran een unieke oplage van 100.000 exemplaren gehaald.

Tegenwoordig leeft Doulatabadi met zijn gezin in Teheran als vrij auteur en docent literatuur aan de universiteit.


Vind vergelijkbare producten in deze categorieën:

Schrijf je eigen review

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Value