Jouw aankoop maakt het verschil

sale

Sudan

Jos van Beurden | Paperback | 126 pagina's

Normale prijs: € 14,50

Nu

Aanbiedingsprijs: € 2,95

Middeleeuwse schrijvers hadden het over Bilad al-Sudan, Land van de Zwarten, en bedoelden daarmee de strook ten zuiden van de Sahara tussen de Atlantische Oceaan en de Rode Zee. Meer informatie
  • Binnen 48 uur verstuurd
  • Verzendkosten €3,95
Daarom koop je bij Oxfam Novib
Jouw aankoop maakt het verschil Eerlijke cadeaus Koop eenmalig en zit nergens aan vast

Het woord Sudan werd in de 19de eeuw gebruikt om alle gebieden ten zuiden van Egypte aan te duiden die Mohamed Ali Pasha, de Ottomaanse heerser over Egypte, had veroverd. Vanaf ongeveer 1900 wordt er het huidige Sudan mee aangeduid.

Sudan is in potentie een rijk land. Dit grootste land van Afrika zou de graanschuur van de regio kunnen zijn. Ook bezit het rijke reserves aan olie. Toch denkt iedereen bij Sudan voornamelijk aan de gewelddadige conflicten die het land al decennialang teisteren. De botsingen over het water van de Nijl, de verdeling van de oliegelden en de strijd om goede landbouwgrond worden verergerd door etnische en religieuze tegenstellingen. Achtereenvolgende militaire regeringen, met een molsimradicaal gedachtegoed, slaagden er niet in vrede en vooruitgang te brengen. De vredesovereenkomst uit 2005 tussen de regering in Khartoum en de rebellen in het zuiden is een stap voorwaarts. Maar op andere plaatsen in het land gaat het geweld verder. Wat Sudan vooral nodig blijkt te hebben is een nieuuwe generatie leiders, die het land daadwerkelijk ut het moeras van onderdrukking en oorlog kunnen trekken.

Over de auteur:
Jos van Beurden heeft zich als journalist en publicist gspecialiseerd in de Hoorn van Afrika. Vanaf 1985 bezocht hij Sudan vele malen; zijn reizen brachten hem onder meer in de gebieden van de Dinka, Neur en Tiopaza in het zuiden, in Darfur en in oostelijk Sudan.

Vind vergelijkbare producten in deze categorieën:

Schrijf je eigen review

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Value